Pesmice ob koncu šolskega leta

Pesmice ob koncu šolskega leta

Aleks, Karl in Žiga iz 3. razreda so ujeli zadnje dneve šolskega leta in šolsko knjižnico obogatili s posebno pesniško zbirko. Zahvaljujem se za izpolnjeno obljubo o izdaji prve knjige, pesmi bomo z veseljem prebirali.

Vsem učenkam in učencem pa želim, da vsaj pol toliko nasmejano kot fantje na fotografiji otvorite poletne počitnice!

Jakob J. Kenda na zaključku bralne značke

Jakob J. Kenda na zaključku bralne značke

Petek, 27. maj, je bil dan, ko smo slavili branje. Kar 439 učenk in učencev naše šole je opravilo bralno značko, na kar smo lahko ponosni!

Ob tej imenitni priložnosti nas je v Žireh obiskal pisatelj in prevajalec Jakob J. Kenda, mlajšim najbolj poznan kot prevajalec Harrya Potterja, starejšim pa tudi kot pisec potopisov iz Apalaške poti in slovenske Transverzale. Več kot uživali smo v druženju in pogovoru.

  • Ste vedeli, da je jagnje božje pri eskimih prevedeno kot tjulenj božji?
  • Ali pa, zakaj junak Sirius Black iz knjig o Harryu Potterju ni preveden v slovenščino?
  • Kaj storiti, če v Trnovskem gozdu srečaš medveda?
  • In kaj postaneš, če ne bereš … 😉

Seveda prireditev ni minila brez podelitve priznanj vsem bralcem. Še posebej čestitamo 32 devetošolkam in devetošolcem, ki so postali zlati bralci. Poleg priznanja so v dar prejeli majico, na valeti pa jih čaka še knjižno darilo.

Najlepša hvala Jakobu J. Kendi, da se je odzval vabilu, in se beremo naslednje leto!

Noč knjige 2022

Noč knjige 2022

Noč knjige je prostovoljni mednarodni projekt, ki se v Sloveniji letos odvija sedmo leto. Z njim obeležujemo 23. april, svetovni dan knjige.

Po dveh letih premora zaradi epidemije smo z veseljem izkoristili priložnost za ponovno druženje. V četrtek, 21. aprila, smo v prijetnem ambientu šolske knjižnice spoznavali različne (tudi manj običajne) načine uporabe knjige, ugotavljali, kaj vse nam pomeni knjiga, in obujali spomine na “Pogumne punce”, ki so nam delale družbo na Noči knjige 2019.

Po uvodnih aktivnostih smo posebno pozornost namenili knjigi Pisma tebi avtorice Nike Kovač. Izbrali smo dve temi, o samopodobi in družabnih omrežjih. Prebrali smo pismi, ki jih je o tem napisala Nika, nato pa si izmenjali naša mnenja in izkušnje.

Za zaključek so učenci pisali svoja sporočila, v katerih so druge spodbudili k branju, sprejemanju samega sebe, pozitivnemu razmišljanju …

Ob dodatni podpori s hrano in pijačo je večer kar prehitro minil, sproščeno vzdušje pa nas je spremljalo še ob odhodu domov. Čez eno leto pa se snidemo spet.

Rastemo s knjigo v Žireh

Rastemo s knjigo v Žireh

Za nami je kulturni dan, posvečen branju in knjigi. Sedmošolci so dopoldne preživeli v krajevni knjižnici, kjer jih je lepo sprejela knjižničarka Majda Treven. V sklopu vseslovenskega projekta “Rastem s knjigo” je vsakemu izmed učencev podarila izvod knjige Vinka Moderndorferja Jaz sem Andrej. Učenci so se v računalniški učilnici urili v brskanju po katalogu COBISS, z učiteljico Barbaro spoznavali pisatelje na Žirovskem in nenazadnje, del dopoldneva so uživali v branju z razredničarko.

Maškare povsod

Maškare povsod

Danes, ko je knjižnica spet na široko odprla vrata vsem učenkam in učencem, je knjige namesto knjižničarke izposojala miška. Na obisk pa so prišli gasilci, princeske, čebelice, kavboji …

Veseli december v knjižnici

Veseli december v knjižnici

V šolski knjižnici je v prazničnem mesecu potekala nagradna igra. Učenke knjižničarskega krožka, Manca, Anja in Tjaša so pripravile zanimive uganke, križanko in sudoku za različne starosti. V žrebanju je sodelovalo 127 učencev: 52 učencev 1. triade, 53 učencev 2. triade ter 22 učencev 3. triade.

V sredo so punce izžrebale srečneže, ki prejmejo knjižno nagrado. Čestitamo!

Vsem, prav vsem, pa želimo mirne praznike in vse dobro v novem letu 2022!

Četrtošolci izmenjali kazalke z vrstniki iz Litve

Četrtošolci izmenjali kazalke z vrstniki iz Litve

Po enoletnem premoru smo se letos skupaj z učenci četrtih razredov zopet pridružili mednarodni izmenjavi kazalk. Učenci, navdušeni nad spoznavanjem nove države in šole iz Alytusa v Litvi, so se pri likovnem pouku zelo potrudili in izdelali čudovite kazalke. Paket s kazalkami smo poslali v Litvo. Seveda nismo ostali praznih rok. Prejšnji teden je prispela dolgo pričakovana pošiljka iz Litve tudi za nas. Na veliko branja tudi v novem letu 2022!

Osmošolci v dar dobili knjigo Od genov do zvezd

Osmošolci v dar dobili knjigo Od genov do zvezd

Društvo bralna značka Slovenije je naše osmošolce presenetilo z darilnimi izvodi odlične knjige Saša Dolenca Od genov do zvezd. Knjižno darilo so učenci prejeli v prazničnem decembru v šolski knjižnici.

Osmošolka Neja med zmagovalci na KOBI natečaju

Osmošolka Neja med zmagovalci na KOBI natečaju

Ste že slišali za mobilno aplikacijo in čitanke KOBI? KOBI je učni pripomoček za učenje branja, ki s prilagodljivim oblikovanjem besedila in barvami pomaga otroku pri zlogovanju in vezavi. Namenjen je predvsem otrokom z disleksijo in drugim s težavami pri opismenjevanju, zasnovalo pa ga je startup podjetje, ki deluje pod okriljem Primorskega tehnološkega parka.

Jeseni so razpisali pisateljski natečaj za osnovnošolce: “napiši zgodbo za svoje mlajše vrstnike, ki se branja šele učijo. Branje ni mačji kašelj! Kaj šele pisanje! Bodi izviren in zabaven, izmisli si nekaj posebnega in morda si prislužiš nagrado, ki je nikoli v življenju ne boš pozabil. Glavna nagrada? Tvoja prava pravcata knjiga! Ali si vedel, da knjige, ko pridejo iz tiskarne, grozno lepo dišijo? Še posebej, če je na platnici tvoje ime!” 😉

V pisanju sta se preizkusili Nina Razingar in Neja Peternel, ki obiskujeta knjižničarski krožek. Obe sta si prislužili priznanje in objavo njunih zgodb v KOBI elektronski knjižnici. Čestitamo!

Še posebej uspešna pa je bila Neja, ki je bila izbrana med 7 najboljših! Bravo Neja, uživaj v WOOP nagradnem skakanju!

Tretješolci na obisku v krajevni knjižnici

Tretješolci na obisku v krajevni knjižnici

Učenci naše šole ob različnih priložnostih obiskujejo šolsko knjižnico, tudi v času pouka. Tretješolci pa so tokrat v sklopu knjižnično informacijskih znanj obiskali Krajevno knjižnico Žiri, kjer jih je prijazno sprejela knjižničarka Majda. Pogovarjali smo se o razlikah in podobnostih med šolsko in splošno knjižnico v našem kraju. Imeli smo tudi nekaj prostega časa za listanje knjig, za prijeten zaključek pa so poskrbele pravljične minutke.

(Skupno 745 obiskov, današnjih obiskov 1)